Ορχιδέα.Πως διατηρείται?

Η ορχιδέα τα τελευταία χρόνια είναι το φυτό με τις περισσότερες πωλήσεις στο ανθοπωλείο μας.Είναι ένα φυτό με όμορφα άνθη σε διάφορους σχηματισμούς και με πολλές ποικιλίες. Ανήκει στα επίφυτα   που σημαίνει ότι μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσω άλλων φυτών χωρίς να έχει επαφή στο έδαφος .Γι αυτό είναι φυτεμένη σε κομμάτια φλοιού δέντρου και όχι σε χώμα.

Η διατήρηση της ορχιδέας στον χώρο μας είναι εύκολη .Η ανθοφορία της διαρκεί  μέχρι και δύο μήνες,εφ όσον έχει μπουμπούκια για άνοιγμα και δεν είναι  ολάνθιστη.

Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από πότισμα.1 φορά την εβδομάδα μισό ποτήρι του νερού είναι αρκετό. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν θέλει πότισμα ελέγχοντας την διαφανή γλάστρα της.Ο φλοιός πρέπει να είναι υγρός και οι ρίζες να έχουν πράσινο χρώμα.

Το λίγο πότισμα είναι το μυστικό για να κρατάμε τα φυτά μας σε καλή κατάσταση και ζωντανά.Όταν τα ποτίζουμε πολύ οι ρίζες σαπίζουν και εξασθενούν ενώ όταν τα αφήνουμε απότιστα προσπαθούν από μόνα τους να επιβιώσουν.Μεγαλώνουν οι ρίζες τους ψάχνοντας για νερό και μ αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται το φύλλωμα και τα άνθη εάν υπάρχουν.

Προτιμάει την ζέστη από το κρύο.Η θερμοκρασία ενός δωματίου με καλό φυσικό φωτισμό είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να ζήσει.

Για να διατηρήσουμε την ορχιδέα μετά την ανθοφορία της θα πρέπει να την κλαδέψουμε ανάμεσα σε δύο «κόμπους»,τα εξογκώματα που βρίσκονται κατά μήκος του κλαδιού.Θα χρειαστεί επίσης να προσθέσουμε λίπασμα στις ρίζες της.

Εάν δεν την κλαδέψουμε θα συνεχίσει να μεγαλώνει άναρχα πετώντας διάφορες διακλαδώσεις,πολλές φορές και ρίζες σε διάφορα μέρη του κλαδιού.

Είχα μία προσωπική εμπειρία με μία ορχιδέα χωρίς άνθος την οποία ήθελα να διατηρήσω.Ένα  καλοκαίρι την είχα τοποθετήσει μέσα με μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μου.Δέν την φύτεψα στο χώμα ,την έβαλα στην επιφάνεια του χώματος κάτω από τα φυλλώματα ενός φυτού Αγγελικής.Η ορχιδέα μέσα με μία εβδομάδα είχε απλώσει τις ρίζες άρχισε να βγάζει καινούργια φύλλα και στα κλαδιά της σχηματιζόταν μπουμπούκια.

Αυτό έγινε γιατί βρέθηκε στο φυσικό της περιβάλλον.Γι αυτόν τον λόγο είναι καλό  τα φυτά μας ,όχι μόνο την ορχιδέα,να τα έχουμε μαζί με άλλα φυτά. Τα κάνουμε να νιώθουν καλύτερα.

Εν κατακλείδι η ορχιδέα και τα φυτά γενικώς είναι ζωντανοί οργανισμοί και έτσι είναι καλό  να τα αντιμετωπίζουμε.

Blog