Πάντοτε με εντυπωσίαζε  η τέχνη της Ικεμπάνα και έψαξα και έμαθα μερικές πληροφορίες γι’ αυτήν την τέχνη.

Η Ikebana, ή ιαπωνική τέχνη της διάταξης λουλουδιών, παραμένει ένα εκπληκτικό παράδειγμα της επιδίωξης της αρμονίας, της ισορροπίας και της μόνιμης ανανέωσης της φύσης.

Ιστορία
Η ιστορία της Ikebana ξεκινάει από την 6η εκατονταετία μ.Χ., όταν τα λουλούδια άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε βουδιστικές τελετές. Στην αρχή, η Ikebana πρακτική ήταν απλή, συμπεριλαμβανόμενη στη διακόσμηση των βουδιστικών ναών. Κατά τη διάρκεια της εποχής Muromachi (1336-1573), η Ikebana εξελίχθηκε σε μια πιο τελετουργική και συμβολική τέχνη.

Φιλοσοφία

Η Ikebana βασίζεται στην ιδέα της ενότητας μεταξύ του ανθρώπου, της φύσης και του σύμπαντος. Η διάταξη είναι συμβολική, καθώς η αρμονία μεταξύ των στοιχείων αντιπροσωπεύει την αρμονία στη ζωή. Το κάθε στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία, αντιπροσωπεύοντας τη γη (κοντά, οριζόντια στοιχεία), τον άνθρωπο (μέτρια στοιχεία) και τον ουρανό (μακριά, κάθετα στοιχεία).

Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική της Ikebana είναι βασική για την κατανόηση της τέχνης. Μια συνηθισμένη διάταξη μπορεί να περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: το Shin, το Soe και το Hikae, που αντιπροσωπεύουν τον ουρανό, τον άνθρωπο και τη γη αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να διατίθενται με ορισμένο τρόπο για να δημιουργήσουν έναν ισορροπημένο, αρμονικό αποτέλεσμα.

Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση στην τέχνη αυτή  απαιτεί χρόνο και εμπειρία. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν να κατανοούν την αισθητική και τη φιλοσοφία της Ikebana, παρακολουθώντας μαθήματα από εξειδικευμένους δάσκαλους. Οι μαθητές εκπαιδεύονται να βλέπουν τη φύση με νέα μάτια, να αναγνωρίζουν την ομορφιά σε κάθε λουλούδι και φυτό και να εκφράζουν την προσωπική τους αισθητική μέσα από την διάταξη.

Υλικά
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ikebana περιλαμβάνουν λουλούδια, φυτά, κλαδιά, φύλλα και άλλα στοιχεία της φύσης, καθώς και τα παραδοσιακά δοχεία,

Τα μεταλλικά σασί  και άλλα εξαρτήματα που βοηθούν στη στήριξη των στοιχείων. Τα υλικά μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εποχή, το θέμα και την επιθυμία του δημιουργού.

Η Ikebana είναι μια διαχρονική τέχνη που προσφέρει ένα μοναδικό μέσο έκφρασης και σύνδεσης με τη φύση. Ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα της διάταξης, το εσωτερικό μήνυμα παραμένει το ίδιο: η επιθυμία για αρμονία, ισορροπία και την ανανέωση της φύσης.