Συντήρηση λουλουδιών και ανθοσυνθέσεων

 Τα λουλούδια που αγοράσατε ή σας προσέφεραν θέλετε  να ομορφαίνουν τον χώρο  σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όταν τα παραλάβετε κόψτε  τον μίσχο  των λουλουδιών λοξά χρησιμοποιώντας ειδικό ανθοδετικό μαχαίρι  ή ένα κοινό κοφτερό μαχαίρι αλλά  όχι ψαλίδι γιατί πιέζει τον μίσχο και τον κλείνει με αποτέλεσμα να μήν μπορεί να απορροφήσει νερό. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν καλύτερα οι πόροι με αποτέλεσμα το στέλεχος να απορροφάει αρκετό νερό. Αυτό  πρέπει να γίνεται αμέσως πριν τα τοποθετήσετε στο βάζο, έστω κι αν είναι ήδη κομμένα από το ανθοπωλείο . Φροντίζετε πάντα να μην βρίσκονται φύλλα μέσα στο νερό γιατί σαπίζουν και δημιουργούν πρόβλημα.
Ανα  δύο ημέρες καθαρίζετε το ανθοδοχείο, ανανεώνετε το νερό, πλένετε καλά τα στελέχη των λουλουδιών και επαναλαμβάνετε το κόψιμο.
Υπάρχουν τροφές  που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών και καταπολεμούν τα βακτηρίδια του νερού τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από το ανθοπωλείο σας.

 

Τα πρόσθετα δρουν παρέχοντας τροφή με τη μορφή ζάχαρης, καταπολεμώντας την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών και επιτρέποντας στο λουλούδι να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά αυξάνοντας την οξύτητα του νερού (μειώνοντας το pH του).

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πολλά σπιτικά διαλύματα  – συμπεριλαμβανομένων των μίγματα νερού που περιέχουν χάλκινες  πένες (cents), ασπιρίνη, βότκα, ζάχαρη, 7-UP ή χλωρίνη – μιμούνται τα αποτελέσματα των εμπορικών συντηρητικών. Αλλά κάνουν  πραγματικά δουλειά;

Για να ξεκινήσετε, οι χάλκινες πένες δεν επεκτείνουν τη ζωή των λουλουδιών σας. Αν και ο χαλκός είναι γνωστό μυκητοκτόνο, ο χαλκός σε πένες δεν είναι διαλυτός.

Άν η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ),που πολλοί πελάτες μας ρωτάνε μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το pH του νερού και να παρατείνει τη ζωή των φρέσκων λουλουδιών είναι ακόμη σε ερωτηματικό. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ένα θετικό όφελος για τη χρήση βασικής ασπιρίνης, ενώ άλλες δεν έχουν.

Ένα διάλυμα σακχάρου μπορεί να προσφέρει τροφή για το λουλούδι, αλλά θα προάγει επίσης την ανάπτυξη μικροβίων. Μπορείτε να προσθέσετε λευκαντικό (χλωρίνη) στο διάλυμα για να ελέγξετε τα μικρόβια και το κιτρικό οξύ για να μειώσετε το pH του νερού.

Τα αναψυκτικά 7 Up και Sprite, μπορούν  να κάνουν  το  νερό τόσο όξινο όσο και ζαχαρούχο.Η σωστή παρασκευή του  διαλύματος σόδας ένα μέρος σόδας  και τριών μερών νερού, μαζί με μερικές σταγόνες λευκαντικού.

Η βότκα μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση των ανθισμένων φρέσκων λουλουδιών. Η βότκα συχνά υποστηρίζεται ότι βοηθά τα λουλούδια λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων.

Όταν προσθέτετε μερικές σταγόνες βότκας σε νερό με βάζο, πιθανότατα καθυστερεί το μαρασμό, αναστέλλοντας την παραγωγή αιθυλενίου από ένα λουλούδι, ένα αέριο ωρίμανσης που εκπέμπουν τα λουλούδια

Μία σύνθεση από φρέσκα λουλούδια είναι συνήθως φτιαγμένη σε ειδικό σφουγγάρι ανθοκομικής (Oasis) γι’αυτό και η διαδικασία συντήρησής της είναι σχετικά απλή .
Προσθέστε λίγο  νερό στην σύνθεση (πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της) σε καθημερινή βάση, ώστε να μην στεγνώσει το σφουγγάρι.
‘Ετσι τα λουλούδια  μπορούν να απορροφούν την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζονται για να διατηρηθούν ενυδατωμένα φρέσκα και όμορφα.