Ο ανθοδέτης-ανθοπώλης και το ανθοπωλείο

Η δουλειά ενός  ανθοδέτη σε ένα ανθοπωλείο είναι μια όμορφη δουλειά. Είναι  δημιουργική ,το περιβάλλον είναι όμορφο. Όπως  όλες  η δουλειές  έχει κι αυτή τις δυσκολίες  και τις ιδιαιτερότητές  της,που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Ας ξεκινήσω  με την επιλογή και την αγορά των  λουλουδιών.

Ο ανθοδέτης  πρέπει να ξυπνήσει  αρκετά  πρωί ώστε να  προλάβει να διαλέξει τα καλύτερα  λουλούδια και φυτά για την επιχείρησή  του.

Πρέπει να γνωρίζει και από κομμένα λουλούδια και από φυτά ώστε να διαλέξει τα καλύτερα. Εξαρτάται η τύχη της επιχείρησής του από την ποιότητα του εμπορεύματος που θα διαλέξει. Μέχρι τις  9 το πρωί  πρέπει να έχει επιστρέψει στο κατάστημα για να αρχίσει την λειτουργία του.

Ολο το εμπόρευμα  που έχει  προμηθευτεί θα  πρέπει να τακτοποιηθεί. Τα φυτά  πρέπει να ποτιστούν, εάν δεν είναι ποτισμένα και τα λουλούδια πρέπει να κοπούν να μπουν σε βάζα τα οποία έχουν καθαριστεί πρώτα με χλωρίνη. Τα τριαντάφυλλα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ανθοπωλείου πρέπει να καθαριστούν από τα αγκάθια τους, συνήθως αυτό παίρνει 4 ώρες για μία κανονική μέρα  στο ανθοπωλείο. Ο όγκος είναι μεγαλύτερος όταν είναι περίοδος γιορτών ή  είναι κάποια μεγάλη ονομαστική γιορτή ή αργία.

Επειδή τα λουλούδια είναι  ευαίσθητα και φθείρονται  , οι ανθοδέτες  δεν μπορούν να ξεκινήσουν πολύ νωρίς την προετοιμασία  των συνθέσεων ,των μπουκέτων για  ημέρες μεγάλου όγκου όπως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η Ημέρα της Μητέρας. “Κατά τη διάρκεια των μεγάλων γιορτών , κάθε ανθοπωλείο γίνεται εργοστάσιο όπου το μόνο που κάνει  είναι να προσπαθήσει  να βγάλει  όσο το δυνατόν περισσότερες  συνθέσεις και μπουκέτα”,. Αν και οι περισσότεροι ανθοδέτες  βρίσκουν ότι το να  εργάζονται με λουλούδια να είναι γενικά χαλαρωτικό , η ημέρες αυτές  απαιτούν να σταθούν  στα πόδια τους για οκτώ έως 12 ώρες την ημέρα, συχνά για αρκετές ημέρες στη σειρά.

Και ερχόμαστε στο πιο δύσκολο κομμάτι του ανθοπωλείου .Το ωράριο.

Τα περισσότερα ανθοπωλεία είναι ανοιχτά κάθε μέρα και Σαββατοκύριακα και αργίες, 12 ώρες την ημέρα. Ειδικά όταν είναι αργία για τα υπόλοιπα επαγγέλματα ή μεγάλες γιορτές Χριστούγεννα,Πάσχα τότε τα ανθοπωλεία είναι ανοιχτα και οι ανθοδέτες δουλεύουν ασταμάτητα.Σ αυτούς τους ρυθμούς θα πρέπει να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα στον στολισμό ενός γάμου, στις ανθοσυνθέσεις για ένα σπίτι ,στις συνθέσεις του ανθοπωλείου ,στην εξυπηρέτηση των πελατών ,στην αποστολή παραγγελιών.στην παραλαβή εμπορευμάτων. Αυτό πολλές φορές είναι εξουθενωτικό.

Οι περισσότεροι ανθοδέτες  δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην κατασκευή ανθοσυνθέσεων και μπουκέτων. Λαμβάνουν επίσης παραγγελίες μέσω τηλεφώνου και email  απαντούν σε ερωτήσεις πελατών και πραγματοποιούν πωλήσεις. Εάν ένας ανθοπώλης κατέχει το δικό του κατάστημα, πρέπει επίσης να προσλάβει μισθωτούς, να συμπληρώσει τη φορολογική γραφική εργασία και να διαχειριστεί τα οικονομικά του καταστήματος.

 

Πολλοί ανθοδέτες επιλέγουνε αυτό το  επάγγελμα  επειδή απλά αγαπούν τα λουλούδια. Τα λουλούδια είναι τέχνη της φύσης. Είναι όμορφα, περίεργα, και το καθένα είναι τόσο διαφορετικο ,. Η εργασία με τα λουλούδια είναι μια καλλιτεχνική έξοδος που επιτρέπει στους ανθοκόμους να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, δουλεύοντας με μια ποικιλία χρωμάτων, υψωμάτων, υφών και μυρωδιών. Μου αρέσει να δουλεύω με λουλούδια γιατί με κάθε εποχή έρχεται μια διαφορετική παλέτα χρωμάτων καθώς και τύποι λουλουδιών … Η δημιουργικότητα που συνδέεται με τα λουλούδια είναι μέρος αυτού που με κρατά  ενθουσιασμένο για τη δουλειά μου!

Blog