Δυσκολευόμουν πολύ να βρώ θέμα για να γράφω στο blog μου .

Έτσι αποφάσισα να γράφω λεπτομέρειες για διάφορα λουλούδια και φυτά .

Έτσι είμαι σίγουρος ότι δεν θα στερέψω από θέματα.

Θα ξεκινήσω με ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια που χρησιμοποιείται σε πολλές εκδηλώσεις και έχει από πίσω του ιστορία από μυθολογία.Αυτό το λουλούδι είναι τα κρίνα (λίλιουμ) Ξεκινάω με του μύθους.

Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι ο κρίνος σχηματίστηκε από το μητρικό γάλα της γυναίκας του Δία, της Ήρας. Στη ρωμαϊκή μυθολογία η Αφροδίτη ζήλεψε την αγνότητα και την ομορφιά του λευκού κρίνου.

 

Στον Χριστιανισμό, τα κρίνα θεωρούνται από καιρό σύμβολο αγνότητας και συχνά συνδέονται με την Παναγία, καθώς και με την ανάσταση του Χριστού.

 

Τα λευκά κρίνα είναι  σύμβολο κομψότητας και αίγλης και έχουν εμφανιστεί σε πολιτιστικές συζητήσεις σε όλη την ιστορία. Ο Σαίξπηρ ανακήρυξε το κρίνο ως το αγαπημένο του λουλούδι και έχουν αποτελέσει θέμα πολλών ποιημάτων και πινάκων.

 

Τα κρίνα αναπτύσσονται σε εύκρατες και τροπικές περιοχές. Μπορούν να αναπτυχθούν  σε διαφορετικά μέρη  όπως τα δάση, τα βουνά και οι ελώδεις περιοχές.

Καλλιεργούνται σε πολλές χώρες,και στην Ελλάδα.

Πέρα από το γνωστό λευκό κρίνο ,που αντιπροσωπεύει  την αγνότητα ,υπάρχουν ποικιλίες σε  άλλα χρώματα με διαφορετικό άρωμα ή και χωρίς.

Κίτρινος κρίνος.Δίνονται ως ευχαριστήριο δώρο ή ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, τα έντονα κίτρινα κρίνα συμβολίζουν επίσης τη φιλία.

Με τόσο έντονο  και φωτεινό χρώμα μπορούν να κάνουν  ένα μπουκέτο ή μια σύνθεση  να φαίνονται λαμπερά  και γεμάτα ζωή.Δέν έχει άρωμα.

Ρόζ κρίνος. Πέρα από τα διαφορετικά  χρώματα και τα αρώματα τα κρίνα διαφορετικού χρώματος έχουν και διαφορετικά ονόματα.Τα ρόζ κρίνα ονομάζονται Stargazer .

Η ροζ απόχρωση θεωρείται ότι συμβολίζει την ευημερία, την αφθονία και την επιτυχία.Κόκκινα κρίνα. Σύμβολο ρομαντισμού και πάθους, το κόκκινο είναι το χρώμα που πρέπει να προτιμήσετε αν στέλνετε κρίνα σε έναν εραστή ή σύντροφο.Έχει πολύ έντονο άρωμα.

Πορτοκαλί κρίνο. Γνωστό και ως Tiger Lily οι πορτοκαλί κρίνοι έχουν τον δικό τους συμβολισμό και ιστορία. Αντιπροσωπεύουν την θετική  ενέργεια , την ζεστασιάς και την αυτοπεποίθηση. Δεν έχει καθόλου άρωμα.

Τα κρίνα εκτός από την χρήση τους σε ανθοδέσμες και μπουκέτα έχουν χρησιμοποιηθεί και σαν φάρμακο και στην γαστρονομία. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικό τσάι, οι βολβοί κρίνου είναι συστατικό μαγειρικής σε περιοχές της Κίνας .Υπάρχει επίσης η ποικιλία Wood lily που μπορεί να ψηθεί, και να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό.

Αυτά για του ανθρώπους γιατί για τα ζώα και συγκεκριμένα τις γάτες είναι τοξικά και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή.

Όλα τα παραπάνω είναι πληροφορίες που έχω από την εμπειρία μου σαν ανθοδέτης, ζωόφιλος  και έρευνας στο διαδίκτυο.

Blog